Lazurowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Ozdobiony żelkami będzie gratką dla najmłodszych

Składniki:

  • 600g twarożku lub serka homogenizowanego
    2 opakowania lodów domowych śmietankowych
    2 opakowania śnieżki na mleko
    600ml mleka 3,2% tłuszczu
    3 łyżki żelatyny
    1 szklanka cukru
    3 opakowania cukru wanilinowego
    2 galaretki niebieskie
    200 gram mrożonych truskawek białych i czerwonych
    żelki do dekoracji

Lazurowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy śnieżkę i lody na mleku. Miksując partiami dosypujemy cukier. Kolejno po łyżce dodajemy ser i ubijamy na niskich obrotach. Rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Dodajemy do masy sernikowej, schładzamy. Wylewamy do tortownicy. Gdy stężeje układamy truskawki. Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zalewamy truskawki. Dekorujemy żelkami.

Porady

Truskawki można zastąpić pokrojonymi w paseczki brzoskwiniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy