Lasagna z kapusta wloska i szynka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lasagna,to najczesciej robione przeze mnie danie makaronowe-oczywiscie tuz po "makaronie".Ktos moze pomyslec,ze jedynym i wlasciwym skladnikiem do przekladania platow lasagnii jest sos "ragu'",czyli pomidorowy sos z miesem mielonym-otoz nie,a moje przepisy sa na to dowodem.

  • 60 min

Składniki:

  • .250 gr platow lasagnii
    .mala glowka wloskiej kapusty
    .100 gr szynki gotowanej ( krojonej bardzo cienko )
    .100 gr sera zoltego
    .50 gr parmezanu
    .sol i pieprz oraz kilka listkow szalwi
    .2 szklanki sosu pomidorowego
    Beszamel
    .2 lyzki maki pszennej
    .2 lyzki masla
    .ok.2 szklanek mleka "zimnego"!

Lasagna z kapusta wloska i szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liscie kapusty obgotowujemy ok.4,5 min.,potem osuszamy papierem kuchennym i wycinamy z nich gruby rdzen.
  • 2. Do rondelka wkladamy maslo i make ,podgrzewamy i mieszamy az skladniki sie polacza,potem systematycznie dolewamy zimne mleko ciagle mieszajac.
  • 3. Kiedy powstanie gesty sos,dodajemy szczypte soli ,galke muszkatalowa.
  • 4. Na dno naczynia zaroodpornego wykladamy niewielka ilosc sosu pomidorowego i nastepnie kladziemy warstwy w/g schematu:
    -platy lasagnii
    -liscie kapusty
    .plasterki szynki
    .sos beszmel ( oczywiscie niewielka ilosc )
    .starty zolty ser
    .parmezan
    .sol i pieprz
  • Lasagna z kapusta wloska i szynka 5. Powtarzamy czynnosci,do wyczerpania skladnikow.
  • 6. Naczynie okrywamy szczelnie folia aluminiowa i wkladamy je do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i zapiekamy przez 30 min,potem zdejmujemy okrycie i pozostawiamy lasagnie jeszcze na ok.10 min.
  • 7. Podajemy danie na goraco.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy