Łaciata sarenka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto inspirowane sarnim grzbietem, aksamitne ciasto i masa o smaku dzieciństwa nie jednemu przypadnie do ustu

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki oliwy, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki kakao
    Masa:
    1/2 litra mleka, 4 łyżki kaszy manny, margaryna, 6 łyżek cukru pudru, barwnik spożywczy dowolny kolor, cukrowa szczypka w kolorze barwnika

Łaciata sarenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać oliwę, mleko, mąkę wymieszana z proszkiem dokładnie mieszając. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao. Ciasto białe wylać na blachę a na nim ciemnym robić kleksy i zawijańce. Upiec
  • 2. Masa: Mleko zagotować, wsypać powoli kaszę mannę i zagotować ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodać ostudzoną masę oraz barwnik spożywczy. Cukrową szczypkę pokruszyć na malutkie kawałeczki i dodać do masy, dobrze wymieszać.
  • 3. Ciasto przekroić i przełożyć masą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy