Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki należy dobrze oczyścić. Kurki posypuję łyżeczką soli i zalewam wrzątkiem, mieszam kilkanaście sekund i wyjmuję łyżką cedzakową na sitko. Wszystkie zanieczyszczenia osiadają na dnie miski. Powtarzam czynność 2-3 razy, aż grzyby są czyste. Następnie dobrze odsączam.
2.Na patelni rozgrzewam masło i dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, delikatnie solę. Gdy cebulka się zeszkli dodaję kurki w całości. Smażę na małym ogniu ok. 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem.
3.Dodaję śmietanę i zioła prowansalskie. Smażę, tak długo aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami lub makaronem.
Komentarze