Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kurki w śmietanie to nasz ulubione danie, które zawsze przygotowuję, gdy trwa się sezon grzybowy

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg. kurek
    1 cebula
    1 duża śmietana 30% (400 g)
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    3 łyżki masła
    sól, pieprz do smaku

Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurki w śmietanie 1. Kurki należy dobrze oczyścić. Kurki posypuję łyżeczką soli i zalewam wrzątkiem, mieszam kilkanaście sekund i wyjmuję łyżką cedzakową na sitko. Wszystkie zanieczyszczenia osiadają na dnie miski. Powtarzam czynność 2-3 razy, aż grzyby są czyste. Następnie dobrze odsączam.
  • Kurki w śmietanie 2. Na patelni rozgrzewam masło i dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, delikatnie solę. Gdy cebulka się zeszkli dodaję kurki w całości. Smażę na małym ogniu ok. 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem.
  • Kurki w śmietanie 3. Dodaję śmietanę i zioła prowansalskie. Smażę, tak długo aż śmietana zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami lub makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy