Kurczak z Kalerosse na słodko

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tym razem zapraszam na przepis z wykorzystaniem kalerosse na ciepło. W połączeniu z kurczakiem, cebulką i nutką słodkości smakuje wybornie. Koniecznie musicie spróbować tego nowego warzywa, bo jest smaczne, zdrowe i może znaleźć szerokie zastosowanie w Waszej kuchni :)

  • 20 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 1 cebula biała
    - 150 g kalerosse™
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka miodu
    - 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
    - sól i pieprz
    + ryż jaśminowy

Kurczak z kalerosse na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w paski i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy kawałki kurczaka i smażymy go przez około 3 minuty. Następnie dodajemy kalerosse™, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy wszystko przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu oraz ciemny sos sojowy i dusimy całość pod przykryciem przez około 2 minuty. Danie doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie) i podajemy z ryżem jaśminowym. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy