Kurczak aksamitny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polski kurczak w chińskim wydaniu

  • 60 min

Składniki:


  • kurczak (ok 1,5 kg)
    900 ml bulionu z kurczaka
    szklanka sosu sojowego jasnego
    szklanka sosu sojowego ciemnego
    szklanka wina ryżowego
    1/4 szklanki brązowego cukru
    pęczek szczypiorku z dymkami
    kawałek świeżego imbiru
    cienko obrana skórka z pomarańczy
    łyżka soli
    2 goździki
    2 gwiazdki anyżu
    papryczka chilli (suszona)
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego)

Kurczak aksamitny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak aksamitny 1. Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem.
    Składniki połączyłem w dużym rondlu , zagotowałem , stale mieszając . Włożyłem kurczaka do rondla piersią do dołu. , zmniejszyłem ogień , tak aby zalewa lekko „mrugała”.
    Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotowałem pod przykryciem około 15 minut . Zdjąłem rondel z ognia , pozostawiłem kurczak w zalewie około 30 minut ( cały czas pod pokrywką ) .
    Po tym czasie odwróciłem kurczaka , znowu przykryłem i pozostawiłem na kolejne 15 minut. Już nie gotowałem. Wyjąłem kurczaka z rondla , zalewę pozostawiłem. Kurczaka pokroiłem na nieduże porcje . Skropiłem częścią zalewy , w której kurczak się gotował.
    Pozostałą zalewę przecedziłem przez gęste sito , podałem jako sos do mięsa.
    Tego kurczak można podawać również na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy