Krupnik jaglany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Troszkę inna wersja znanego i popularnego krupniku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g wołowiny (najlepiej z kością)
    2 udka z kurczaka
    200 g kaszy jaglanej
    4 duże ziemniaki
    włoszczyzna
    250 ml śmietany 18%
    1 żółtko
    łyżka masła
    4 ziarna ziela angielskiego
    6-8 ziaren czarnego pieprzu
    liść laurowy
    kilka suszonych grzybów
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Krupnik jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik jaglany 1. Grzyby moczymy w zimnej wodzie ok. 2-3 godziny. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą (250 ml), dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Wołowinę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszany płomień i gotujemy 30 min. Następnie dodajemy udka, grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), obraną cebulę, włoszczyznę, gotujemy 40 min. Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru, gotujemy 15 min. Mięso kroimy na kawałki, grzyby w paski, marchew w talarki, dodajemy razem z kaszą do wywaru, gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, podgrzewamy. Zupę podajemy ciepłą z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy