KRUCHE TĘCZOWE BABECZKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrupiące, kruche i smaczne babeczki z nadzieniem róży i kokosu:)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    100 g margaryny Kasia

    100 g masła

    2,5 - 3 szklanek mąki pszennej

    1/2 szklanki cukru pudru

    3 surowe żółtka

    MASA KOKOSOWA:

    3 białka

    1/2 szklanki cukru pudru

    200g kokosu

    barwniki spożywcze: błękit, róż, zieleń

    DODATKOWO: powidła z różą

Kruche tęczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE: Przesiać mąkę i posiekać razem z masłem i margaryną.

    Dodać przesiany cukier puder, żółtka i wyrobić ciasto. Włoży do lodówki.

    W tym czasie dokładnie myjemy foremki i natłuszczamy delikatnie oliwą.

    Babeczki wyłożyć na blaszkę, wywałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy, przenieść na wałku i przykryć nim foremki.
  • 2. Ręką przycisnąć silnie ciasto do foremek, wytłaczając do środka.

    Zdjąć okrawki. Każdą foremkę wylepiać ciasto dokładnie, równo przy pomocy palców.

    Wkładamy blachę z foremkami do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.

    Wyciągamy babeczki z formy i pozostawiamy do wystudzenia.

    W tym czasie przygotowujemy masę kokosową.
  • 3. MASA KOKOSOWA: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.

    Dodajemy barwniki spożywcze i delikatnie mieszamy.

    Na wystudzone babeczki nakładamy po małej łyżeczce powideł, następnie po łyżce masy kokosowej

    i wkładamy do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż kokos zacznie się złocić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy