Kruche kakaowe ciastka z posypką

0 (0 ocen)

Idealne ciasteczka do kawy. Kruche, zanurzone w czekoladzie i obtoczone w kolorowej posypce. Gorąco polecam!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    100 g zimnego masła
    50 g cukru
    2 łyżki cukru trzcinowego
    200 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 łyżki kakao
    3 łyżki miodu płynnego

    Dodatkowo:
    100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    1 łyżka masła
    kolorowa posypka

Kruche kakaowe ciastka z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4-5 mm. Za pomocą ostrego noża wykrawać prostokąty o szerokości 2 cm i długości 8-10 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 10-15 minut. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 2. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Jeden z końców każdego ciasteczka zamoczyć w czekoladzie i obtoczyć w kolorowej posypce. Pozostawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!

Porady

Przepis na około 30 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy