Kruche cynamonowe gwiazdeczki

0 (0 ocen)

  • 1 min

Często szukam ciastek, które pokochają moje dzieci.Te wyjadały jeszcze ciepłe z blachy!A pachnie w całym domu!

  • 1 min

Składniki:

  • 100g cukru pudru
    100g cukru zwykłego (najlepiej trzcinowy)
    200g masła
    1 jajko
    300g mąki
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    cukier puder do posypania

Kruche cynamonowe gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier puder i cukier zwykły ucieramy z masłem na jednolita masę.
    Dodajemy jajka, olejek waniliowy i miksujemy, aż masa będzie puszysta.
    Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą i cynamonem.
    Dodajemy do masy cukrowej.
    Ciasto będzie kleiste.
    Zawijamy w folie i wkładamy na około 40 minut do zamrażarki lub 1,5h do lodówki.
    Blat posypujemy obficie mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 0,5cm.
    Wykrawamy gwiazdki.

Porady

Podsypujcie często mąką , bo ciasto będzie się przyklejać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy