Kruche babeczki brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Korpusy babeczek nadziane galaretką i brzoskwiniami polecają się do kawki.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    150g kostki margaryny lub masła
    ½ szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%

    Dodatkowo:
    Brzoskwinie z puszki
    Galaretka brzoskwiniowa
    1 szkl wrzątku

Kruche babeczki brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto przełożyć do małych foremek, dociskając do brzegów. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Babeczki piec w temp 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

    Owoce/galaretka:
    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Babeczki wypełnić brzoskwiniami (pokrojonymi w paski lub kostkę). Zalać ostrożnie stężoną galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy