Krokieciki ryżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż rozgotowujemy w dużej ilości nieosolonej wody, aż będzie bardzo miękki. Później dokładnie go odcedzamy.
2.Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy pieczarki i przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Ostudzony ryż wsypujemy do miski, dodajemy starty ser, jajka, sól i pieprz. Wyrabiamy.
4.Masę nabieramy do ręki i formujemy krokieciki. Do środka nakładamy 1 łyżkę pieczarek.
5.Krokieciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Z reszty pieczarek przygotowujemy sos.
Porady
Krokieciki najlepiej smakują z surówką, np. z selera.
Komentarze