Krokieciki ryżowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

Ryż w niecodziennej postaci.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu, 30 dag pieczarek, 2 jajka, cebula, 3 łyżki startego sera żółtego, bułka tarta, sól, pieprz

Krokieciki ryżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż rozgotowujemy w dużej ilości nieosolonej wody, aż będzie bardzo miękki. Później dokładnie go odcedzamy.
  • 2. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy pieczarki i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Ostudzony ryż wsypujemy do miski, dodajemy starty ser, jajka, sól i pieprz. Wyrabiamy.
  • 4. Masę nabieramy do ręki i formujemy krokieciki. Do środka nakładamy 1 łyżkę pieczarek.
  • 5. Krokieciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Z reszty pieczarek przygotowujemy sos.

Porady

Krokieciki najlepiej smakują z surówką, np. z selera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy