Kremówka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki i przepyszny deser na szczególne okazje

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    300g masła
    200g wiórków kokosowych
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    270g krakersów

Kremówka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić mąki, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Tak przygotowany budyń zostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło (powinno mieć temperaturę pokojową) utrzeć mikserem na biało, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać do masy 100g wiórków kokosowych, wymieszać. Klasyczna prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć krakersami, na krakersy dać połowę masy kokosowej, rozsmarować równo. Następnie wyłożyć kolejną warstwę krakersów i pozostałą masę kokosową. Wyrównać. Ciasto posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (100g). Dowolnie udekorować. Najlepsza będzie do tego ciasta polewa czekoladowa.

Porady

Ciasto włożyć do lodówki na całą noc. Na następny dzień smakuje najlepiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy