Kremówka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić mąki, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Tak przygotowany budyń zostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło (powinno mieć temperaturę pokojową) utrzeć mikserem na biało, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać do masy 100g wiórków kokosowych, wymieszać. Klasyczna prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć krakersami, na krakersy dać połowę masy kokosowej, rozsmarować równo. Następnie wyłożyć kolejną warstwę krakersów i pozostałą masę kokosową. Wyrównać. Ciasto posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (100g). Dowolnie udekorować. Najlepsza będzie do tego ciasta polewa czekoladowa.
Porady
Ciasto włożyć do lodówki na całą noc. Na następny dzień smakuje najlepiej.
Komentarze