Krakersowa kremówka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś prezentuję Wam przepis na kremówkę, ale nie do końca taka tradycyjną, gdyż zamiast ciasta francuskiego użyłam słonych krakersów

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża paczka krakersów
    100 g masła

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    50 g masła
    6 żółtek
    200 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    130 g mąki pszennej
    70 g mąki ziemniaczanej

Krakersowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odliczamy krakersy w ilości takiej, aby wystarczyło do wyłożenia tortownicy w około plus 6 na posypanie deseru, resztę ciastek zgniatamy z masłem i wykładamy dno tortownicy.
  • 2. Następnie zabieramy się za przygotowanie masy budyniowej: 3 szklanki mleka gotujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z żółtkami i mąkami. Masę bez grudek dodajemy do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Gotujemy gęsty budyń. Masę studzimy, ale jeszcze ciepłą wylewamy do tortownicy wyłożonej krakersami. Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy