Kotlety z serem i kiełbasą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 25 lat i uwielbiam gotować, zwykle dla narzeczonego. Często wypróbowuję przepisy. W wolnym czasie lubię też czytać książki.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 30 dag sera żółtego
    ● 2 laski kiełbasy lub 20 dag szynki
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● bułka tarta
    ● olej lub oliwa
    do smażenia
    ● keczup

Kotlety z serem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy
    i gotujemy (najlepiej wykorzystać
    pozostałe z poprzedniego
    dnia lub dzień wcześniej
    ugotować). Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę
    lub mielimy w maszyncce
    do mięsa.
  • 2. Żółty ser ścieramy na tarce
    o małych oczkach. Kiełbasę
    kroimy w małą kostkę i krótko
    smażymy. Ser i kiełbasę mieszamy
    z masą ziemniaczaną.
    Wbijamy jajko, mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Z masy formujemy niezbyt
    duże kotlety, lekko spłaszczamy
    dłonią i obtaczamy w bułce
    tartej.
  • Kotlety z serem i kiełbasą 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką
    ilość oleju i smażymy
    kotlety z obu stron na złotobrązowy
    kolor. Gorące dekoracyjnie
    polewamy keczupem.

Porady

● Kotlety doskonale smakują z poszatkowaną modrą kapustą wymieszaną z majonezem.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy