Mam 25 lat i uwielbiam gotować, zwykle dla narzeczonego. Często wypróbowuję przepisy. W wolnym czasie lubię też czytać książki.
Składniki:
● 1 kg ziemniaków
● 30 dag sera żółtego
● 2 laski kiełbasy lub 20 dag szynki
● jajko
● sól
● pieprz
● bułka tarta
● olej lub oliwa
do smażenia
● keczup
Kotlety z serem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, obieramy
i gotujemy (najlepiej wykorzystać
pozostałe z poprzedniego
dnia lub dzień wcześniej
ugotować). Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę
lub mielimy w maszyncce
do mięsa.
2.Żółty ser ścieramy na tarce
o małych oczkach. Kiełbasę
kroimy w małą kostkę i krótko
smażymy. Ser i kiełbasę mieszamy
z masą ziemniaczaną.
Wbijamy jajko, mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem.
3.Z masy formujemy niezbyt
duże kotlety, lekko spłaszczamy
dłonią i obtaczamy w bułce
tartej.
4.Na patelni rozgrzewamy niewielką
ilość oleju i smażymy
kotlety z obu stron na złotobrązowy
kolor. Gorące dekoracyjnie
polewamy keczupem.
Porady
● Kotlety doskonale smakują z poszatkowaną modrą kapustą wymieszaną z majonezem.
Komentarze