Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al`dente. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dodajemy cebule pokrojona w piórka. Smażymy aż cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy najlepiej domowej roboty marchew ze słoika. Dusimy 5 min. Następnie rozrabiamy przecier pomidorowy z odrobiną wody. Dolewamy do patelni, doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami z przewagą papryki i ziół. Dusimy 10 min.
W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym margaryną wykładamy warstwami makaron, kiełbasę i ser żółty potarkowany na dużych oczkach. Kolejna warstwa tak samo. Ostatnia warstwa sera musi być bardziej obfita niż ta pod spodem. Ser posypujemy słodka papryką i wstawiamy całość do piekarnika na 180 stopni na 20 min.
Porady
Na wierzch zapiekanki najlepiej posypać ser mozzarella. Nie podałam szczegółów co do ilości składników ponieważ wszystko zależy od wysokości/wielkości naczynia żaroodpornego.
Komentarze