Kotlety serowo-paprykowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chciałam nadać tradycyjnym kotletom mielonym wyrazistego i oryginalnego smaku..

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    125g sera żółtego Gouda
    1 duża czerwona papryka
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżeczka musztardy
    Bułka tarta
    0,5 opakowania jogurtu naturalnego
    sól, pieprz,
    2 ząbki czosnku, koperek
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,1 łyżeczka bazylii otartej, 1 łyżeczka papryki słodkiej

Kotlety serowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa mięsna masa mielona 1. Paprykę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na patelni.
    Ser ścieramy na tartce o dużych oczkach. Cebule kroimy w drobną kostkę.
    Do mięsa mielonego wbijamy jajko, musztardę, bazylię, paprykę i przyprawę do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy.
  • 2. Z masy mielonej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy je z obu stron po około 5 minut.
  • image-1wljoyy 3. Sos czosnkowy : Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem. Mieszamy .

Porady

Danie bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem, ale także można podać je frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Paprykę można zastąpić pieczarkami.

Komentarze

Podobne przepisy