Kotlety mielone z musztardą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kotlety z mięsa mielonego doprawione ostrą musztardą

  • 45 min

Składniki:

  • - 400 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
    - 1 nieduża cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - szczypta suszonego oregano
    - 1 łyżka ostrej musztardy
    - 1 jajko
    - bułka tarta (tyle, aby uzyskać zwartą konsystencję kotletów oraz do obtaczania kotletów)
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia

Kotlety mielone z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać.
    Mięso włożyć do miski. Następnie dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Z masy mięsnej formować płaskie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy