Kotlet z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 25 min

Coś dla wegetarian, ale i nie tylko. Ich prostota i smak sprawiają, że i osoby jedzące mięso dostrzegają ciekawe smaki w kuchni wegetariańskiej.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    250 g białego sera
    2 jajka
    pietruszka posiekana ( z dwie garście)
    sól morska, pieprz świeżo mielony oraz oregano wg uznania
    papryka czerwona 1 łyżka
    3 ząbki startego czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    oliwa z oliwek do smażenia

Kotlet z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do niej biały ser i lekko miksujemy blenderem ( nie na ciapkę, ale tak żeby była trochę zblendrowana).
    Dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy.
    Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Formujemy kotleciki i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy z dwóch stron. Można je też obtoczyć dodatkowo w bułce tartej i wtedy usmażyć. My wybraliśmy wersję bez bułki.
    Można od razu podawać. Smacznego!!!

Porady

Kaszę należy dokładnie odsączyć, abyśmy nie musieli dodawać za dużo bułki tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy