600 g. piersi z kurczaka
ok. 60 g. masła
posiekana natka pietruszki
1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
olej do smażenia
sól i pieprz
mąka
bułka tarta
1 roztrzepane jajko
Kotlet de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi zmielić, doprawić solą i pieprzem. Kawałek foli spożywczej zmoczyć w wodzie, wyłożyć na nią porcję farszu w formie placka. Na środku ułożyć kostkę masła, skropić cytryną i dodać skórkę oraz pietruszkę. Zawinąć za pomocą folii. Kotlety obtoczyć w mące, jajku i następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć na ręcznik papierowy.
Porady
Kotlety najlepiej smażyć na głębokim oleju, w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za mocno wtedy panierka z zewnątrz będzie chrupiąca i nie przesiąknięta tłuszczem.
Komentarze