Kotlet de volaille

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kotlet w innej postaci.

  • 25 min

Składniki:

  • 600 g. piersi z kurczaka
    ok. 60 g. masła
    posiekana natka pietruszki
    1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
    olej do smażenia
    sól i pieprz
    mąka
    bułka tarta
    1 roztrzepane jajko

Kotlet de volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi zmielić, doprawić solą i pieprzem. Kawałek foli spożywczej zmoczyć w wodzie, wyłożyć na nią porcję farszu w formie placka. Na środku ułożyć kostkę masła, skropić cytryną i dodać skórkę oraz pietruszkę. Zawinąć za pomocą folii. Kotlety obtoczyć w mące, jajku i następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć na ręcznik papierowy.

Porady

Kotlety najlepiej smażyć na głębokim oleju, w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za mocno wtedy panierka z zewnątrz będzie chrupiąca i nie przesiąknięta tłuszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy