Kotleciki mielone z fetą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Inna wersja kotletów mielonych :)

  • 10 min

Składniki:

  • -500 gram mięsa mielonego
    -100 gram sera feta
    - mała cebula
    - czerstwa bułka
    -1 jajko
    -sól, pieprz,
    -papryka chilli
    -suszony imbir
    -bułka tarta do obtoczenia
    -olej do smażenia

Kotleciki mielone z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso + feta 1. Bułkę namaczamy w wodzie. W tym czasie do miski wrzucamy mięso, kruszymy ser feta, pokrojoną bardzo drobno cebulę, jajko i przyprawy. Papryki chilli- wedle uznania, nie każdy lubi pikantne potrawy. Z solą uważamy, nie dajemy jej zbyt dużo, bo feta jest mocno słona.
    Na końcu do wszystkiego- namoczona bułeczka. Nie wyciskajmy jej zbyt mocno. Im bardziej mokra- tym bardziej soczyste będą nasze kotlety.
  • smażymy :) 2. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
    Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką.

Porady

Imbir doskonale podkreśla smak kotletów mielonych- spróbuj! :) Smażąc nasze kotlety, zmiejsz ogień, tak żeby mięso w środku mogło się przepiec.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy