Kotleciki mielone z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy w wodzie. W tym czasie do miski wrzucamy mięso, kruszymy ser feta, pokrojoną bardzo drobno cebulę, jajko i przyprawy. Papryki chilli- wedle uznania, nie każdy lubi pikantne potrawy. Z solą uważamy, nie dajemy jej zbyt dużo, bo feta jest mocno słona.
Na końcu do wszystkiego- namoczona bułeczka. Nie wyciskajmy jej zbyt mocno. Im bardziej mokra- tym bardziej soczyste będą nasze kotlety.
2.Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką.
Porady
Imbir doskonale podkreśla smak kotletów mielonych- spróbuj! :)
Smażąc nasze kotlety, zmiejsz ogień, tak żeby mięso w środku mogło się przepiec.
Komentarze