Kotleciki grzybowo-ryżowe z puree marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło. Mieszać, po chwili dolać wodę i mleko, tak by tylko zakryć marchewkę. Posolić i ugotować do miękkości. Zmiksować.
2.Grzyby namoczyć, ugotować w osolonej wodzie. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jarmuż również krótko ugotować. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Wszystko zmielić w maszynce. Do zmielonej masy dodać jajko, tymianek, pieprz i ew. sól.
3.Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
4.Kotleciki smażyć na tłuszczu. Wyłożyć na talerz ze sałatą, udekorować jarmużem i pomidorem. Na każdy kotlet wyłożyć puree marchewkowe.
Komentarze