Kotleciki grzybowo-ryżowe z puree marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa, którą wymyśliłam, zasmakowała moim bliskim.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Zestaw b:
    a) składniki podstawowe zestawu:
    1 szklanka ryżu
    40-50 dag suszonych grzybów leśnych
    kilka marchewek (3-4 sztuki)
    b) składnik podstawowy dodatkowy:
    1 jarmuż
    c) składniki robocze:
    1 jajko
    cebula
    tymianek
    sól
    pieprz
    bułka tarta do obtaczania
    smalec gęsi do smażenia
    kilka łyżek mleka lub śmietanki
    masło do smażenia marchewki
    d) dekoracja:
    liście sałaty
    liść jarmużu
    pomidor

Kotleciki grzybowo-ryżowe z puree marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło. Mieszać, po chwili dolać wodę i mleko, tak by tylko zakryć marchewkę. Posolić i ugotować do miękkości. Zmiksować.
  • image-128tecw 2. Grzyby namoczyć, ugotować w osolonej wodzie. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jarmuż również krótko ugotować. Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu. Wszystko zmielić w maszynce. Do zmielonej masy dodać jajko, tymianek, pieprz i ew. sól.
  • image-165ij86 3. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  • 4. Kotleciki smażyć na tłuszczu. Wyłożyć na talerz ze sałatą, udekorować jarmużem i pomidorem. Na każdy kotlet wyłożyć puree marchewkowe.

Komentarze

Podobne przepisy