Kotleciki dyniowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chrupiące otoczki z prażonych pestek dyni zamienią tradycyjne kotlety mielone w eleganckie danie:)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone z łopatki: 300 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka sucha: 0.5 sztuki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - pestki dyni: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - papryka mielona słodka: 1 szczypta
    - mieszanka przyraw do mięs: 1 szczypta
    - olej: 4 łyżki

Kotleciki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszoną bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, wycisnąć i dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i papryką, wbij jajko i dosypać 2 łyżki bułki tartej. Mięso dobrze wyrobić, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Małe kulki mięsa obtoczyć w pestkach dyni i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać na sałacie z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy