KOTLECIKI DYNIOWE Z ZIOŁOWYM DIPEM

0 (0 ocen)

  • 35 min

Gotowanie jest moja pasją. Nasza rodzina uwielbia dania z dużą ilością warzyw. Kotleciki z dyni są pyszne i zdrowe. Warto spróbować.

  • 35 min

Składniki:

  • • 1 kg dyni
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • 3 łyżki pestek dyni
    • 1 jajko
    • 1 ząbek czosnku
    • ok. ½ szklanki bułki tartej
    • 5 łyżek mąki
    • Olej do smażenia, sól, pieprz

    ZIOŁOWY DIP:
    • 200 ml gęstego jogurtu (grecki lub bałkański)
    • 1 ząbek czosnku
    • Natka pietruszki, mięta, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki dyniowe z ziołowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie dokładnie umyj, obierz i usuń z niej pestki. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z uzyskanej masy odciśnij nadmiar soku.
  • 2. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże kotlety, obtocz je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju ( na wolnym ogniu) przez 4 minuty. Podawaj z ziołowym dipem.
  • 3. Pestki dyni oraz słonecznika upraż na suchej patelni- uważaj aby ich nie przypalić. Miąższ połącz z pestkami, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Posól do smaku i wbij 1 jajko. Następnie dodaj bułkę tartą- tyle aby uzyskać jednolitą gęstą masę ( ok. ½ szklanki).
  • 4. Ziołowy dip: 200 ml jogurtu połącz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dopraw sola i pieprzem. Dodaj 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i mięty i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować