Koszyczki nadziewane twarogiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Można zastąpić muszelkami, zapiekanka jest pyszna w śmietankowym sosie.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na masę twarogową:
    • ½ opakowania makaronu typu muszelki lub koszyczki
    • 2 kostki twarogu
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki śmietany kremówki
    • ½ opakowania makaronu typu muszelki lub koszyczki
    • 2 kostki twarogu
    Składniki na masę śmietankową:
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki proszku budyniu waniliowego

Koszyczki nadziewane twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • twaróg 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Twaróg ugniatamy widelcem
  • składniki 2. Do twarogu dodajemy, cukier, żółtko, śmietanę.
  • białko 3. Białko ubijamy i mieszamy z twarogiem.
  • koszyczki 4. Tak przygotowaną masą napełniamy koszyczki makaronowe, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • masa 5. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, budyń jajko.
  • masa 6. 7. Polewamy koszyczki.
    8. Zapiekamy 40 minut w 180°C.
    9. Po upieczeniu można podawać z ulubionymi owocami.
  • zapiekanka 7. 10. Danie gotowe.
    11. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy