KONFITURA Z JAGÓD

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jagody to pyszny owoc dla tego warto przygotować z niego przetwory. Dzisiaj pyszna i prosta w przygotowaniu, konfitura jagodowa.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 litr jagód
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 mała łyżeczka soku z cytryny

Konfitura z jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Jagody płuczemy, oczyszczamy z ewentualnych liści, odcedzamy na durszlaku. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 1 godzinę aby puściły sok.
    Po tym czasie jagody mieszamy i zaczynamy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
    Kosztujemy również czy konfitura jest słodka, w razie potrzeby dosypujemy cukru.
    Gotujemy do momentu zredukowania się płynu, wtedy nalewamy gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętkami do dołu. Zostawiamy do ostygnięcia i mamy gotowe słoiczki na zimę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy