Kompot z suszonych owoców

0 (0 ocen)

Nigdy nie lubiłam kompotu przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych śliwek i gruszek.Ten przygotowywany jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu.

Składniki:

  • 600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)
    3 l wody
    Około 250g cukru brązowego lub miodu
    2-3 laski cynamonu
    laska wanilii (wydrążona bez nasionek)
    5-6 goździków
    6-8 ziaren czarnego pieprzu
    6-8 listków laurowych

Kompot z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek (możemy użyć do przygotowania cukru waniliowego), goździków, listków laurowych i ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak. Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem. Odcedzamy. Serwujemy schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy