Kompot z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sezonie rabarbarowym bardzo smakuje wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami gotowany przez babcię. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu.

  • 20 min

Składniki:

  • • 4 łodygi rabarbaru o czerwonym miąższu tzw malinowy
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2,5 litra wody
    • 1 laska cynamonu
    • 1 anyż gwiazdkowy
    • 4 sztuki goździków
    • kilka gałązek mięty

Kompot z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Zagotować wodę z cukrem i przyprawami.
    • Dodać umyty rabarbar i pokrojony na 2 cm kawałki. Rabarbaru nie ma potrzeby obierać.
    • Gotować 10-15 minut, po czym odcedzić i przetrzeć przez sitko. Kompot się zagęści a włókna ze skórki i przyprawy zostaną na sitku.
    • Wystudzić, podawać z koskami lodu i listkami mięty.

Porady

Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy dodać 2-3 wiśnie lub kilka truskawek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy