Kolorowa Pianka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz zrobiłam ją dla mojej młodszej siostry z okazji Dnia Dziecka.

  • 60 min

Składniki:

  • niecała paczka biszkoptów
    3 różne galaretki
    ok. 300ml mleko skondensowanego niesłodzonego
    ok. 800ml wrzącej wody

Kolorowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie galaretki 1. Rozpuść jedną galaretkę ( według przepisu na opakowaniu, czyli w 500ml zagotowanej wody).
  • zalewanie galaretką biszkoptów 2. Gdy galaretka będzie zimna maczaj w niej biszkopty i wykładaj nimi dno blachy. Pozostałą galaretką zalej biszkopty. Wstaw do lodówki w celu stężenia.
  • 3. Kolejne dwie galaretki rozpuść osobno w 150 ml gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia.
  • wylanie kolejnej'masy' 4. Schłodzone 150ml mleka wlej do miski i miksuj przez chwilę mikserem. Do spienionego mleka wlewaj stopniowo jedną zimną galaretkę. Miksuj ok. 1 minuty. Przygotowaną '' masę '' wylej na blachę. Wstaw do lodówki na ok.5min.
    Tą samą czynność wykonaj z kolejną galaretką o innym smaku i 150ml mleka.

Porady

Ja zrobiłam ten deser używając galaretki turkusowej, rubinowej i szafirowej. Można zrobić go z tradycyjnych galaretek ( cytrynowa, truskawkowa, agrestowa ). Warstwę tego deseru można powiększyć o każde dodatkowe piętro kolorowej pianki. Deser idealnie pasuję na upalne dni ! ;)

Komentarze

Podobne przepisy