Kokosanka Agaty

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Kokosanka z masą jogurtową – to przepis mojej Kochanej Mamy Agatki

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kokosowy:

    5 jajek

    1/2 szkl cukru

    1/2 szkl mąki

    100 g wiórek kokosowych

    Masa cytrynowa:

    2 duże jogurty naturalne

    2 galaretki cytrynowe + 500 ml wrzątku

    Wierzch:

    5 łyżek masła

    5 łyżek cukru

    100 g wiórek kokosowych

Kokosanka agaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt : Białka ubij z cukrem na puszysta masę, Stopniowo dodawaj żółtka i miksuj na puszysta masę

    2. Do puszystej masy jajecznej przesiej mąkę i dodaj wiórki. Całość delikatnie wymieszaj

    3. Ciasto wylej na blaszkę 30×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20minut w 280 stopniach

    4. Galaretki rozpuść we wrzątku. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu i całość wymieszaj

    5. Biszkopt przekrój w wzdłuż na pół. Na dolny biszkopt wylej tężejące jogurty i przykryj drugim biszkoptem. Odstaw do loówki

    6. Na patelni rozpuść masło z cukrem. Dodaj wiórki i całość wymieszaj i podpiekaj przez 4 minuty

    7. Podpieczone wiórki wyłóż na ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy