Kokardki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybka potrawa na obiad

  • 10 min

Składniki:

  • 25 g masła
    2-3 zielone cebule, cienko przycięte ukośnie
    1 mała cukinia pokrojona w cienkie plasterki
    2 łyżki białego wytrawnego wina
    1 szklanka farfalle
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    parmezan
    sól i pieprz

Kokardki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło w dużym garnku, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu, często mieszając przez około 5 minut, aż zmięknie. Dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem i dusić przez 5 minut.
    Wlać wino i odparować, przykryć i niech gotuje się jeszcze przez 5 minut. Ugotować makaron. Do cukinii dodać śmietanę i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić do smaku. Odlać makaron. Dodać sos i posiekane zioła i dobrze wymieszać. na koniec posypać parmezanem.

Porady

Zamiast kokardek można użyć rurki, a cukinię zastąpić szparagami

Komentarze

Podobne przepisy