KNEDLE SEROWE ZE SZPINAKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Knedle ze szpinakiem maja wyjątkowy smak, warto spróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • • 50 dag białego sera
    • 50 dag ziemniaków
    • 2 jajka
    • 25 dag mąki
    • 40 dag mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego szpinaku
    • 1/3 szklanki rodzynek
    • 2 ząbki czosnku
    • Sok z cytryny, sól, pieprz

    Ponadto:
    • 6 łyżek masła
    • 3 łyżki bułki tartej

Knedle serowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak mrożony rozmroź. Szpinak świeży przebierz, opłucz, blanszuj 5 minut, grubo posiekaj. Przygotowany szpinak dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  • 2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jeszcze ciepłe zmiel z białym serem. Dodaj jajka, szczyptę soli i stopniowo wsyp mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż porcję szpinaku i zlep knedle.
  • 3. Knedle wkładaj partiami do posolonego wrzątku, zagotuj pod przykryciem i gotuj jeszcze 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Osącz, polej bułką tartą zrumieniona na maśle.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy