Kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni . Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy do chwili aż będzie rumiana .
2.Ziemniaki ścieramy na tarce ( jak do placków ziemniaczanych ), odciskamy mocno przez gazę i przekładamy do miski . Odlewamy pozostały płyn a osad który pozostał na dnie miski , dodajemy do ziemniaków . Wbijamy jajko i dodajemy tyle mąki aby powstało gęste ciasto .Solimy . Łyżką zanurzaną we wrzątku nabieramy małe kluski i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok.15 minut . Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą . Po odcedzeniu wykładamy na talerz i posypujemy boczkiem z cebulką oraz pieprzem .
Komentarze