Kluski ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jarski obiadek

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    20 dag boczku wędzonego
    1 cebula
    30-40 dag mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    sól i pieprz

Kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy boczek z cebulką. 1. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni . Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy do chwili aż będzie rumiana .
  • Robimy masę. 2. Ziemniaki ścieramy na tarce ( jak do placków ziemniaczanych ), odciskamy mocno przez gazę i przekładamy do miski . Odlewamy pozostały płyn a osad który pozostał na dnie miski , dodajemy do ziemniaków . Wbijamy jajko i dodajemy tyle mąki aby powstało gęste ciasto .Solimy . Łyżką zanurzaną we wrzątku nabieramy małe kluski i gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok.15 minut . Wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą . Po odcedzeniu wykładamy na talerz i posypujemy boczkiem z cebulką oraz pieprzem .

Porady

Potrawa kocha pieprz ,więc musi być go dużo .

Komentarze

Podobne przepisy