Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kluski śląskie podane z gulaszem wieprzowym i duszonymi buraczkami.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • gotowane ziemniaki 1 kg
    mąka pszenna 2 łyżeczki
    mąka ziemniaczana 1 szklanka
    gotowane buraczki 2 szt.
    sok z cytryny 1 łyżka
    masło 1 łyżka
    szynka wieprzowa 1,5 kg
    suszona włoszczyzna 3 łyżki
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka
    cebula 1 szt.
    lubczyk mrożony
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    czosnek 3 ząbki
    sól himalajska
    pieprz ziołowy
    zioła prowansalskie
    majeranek
    ziele angielskie 6 ziaren
    liść laurowy 5 szt.
    woda 1,5 litra
    ciemny sos sojowy 3 łyżki
    śmietana 30% 2 łyżki
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie gulaszu:

    Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną.

    Kluski śląskie:

    Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z ciasta wałkujemy wałeczki z których wycinamy nożem kawałki z których zrobimy kluski z dziurką. Gotowe kluski gotujemy 3 minuty od wypłynięcia do góry.

    Buraczki:

    Ugotowane, ostudzone buraczki trzemy na wiórki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzami sokiem z cytryny.
    Ugotowane kluski podajemy z gulaszem i duszonymi buraczkami.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować