Kiełbaska domowa

0 (0 ocen)

  • 28 godz. 20 min

Domowe wyroby. Zdrowe, bez barwników i konserwantów. Smak tradycji. Polska słynie z dobrej kiełbasy. Moim nauczycielem jest mąż w tej dziedzinie! Krótko mówiąc ,, szkoła męża".

  • 28 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości,6 ząbków czosnku, majeranek, sól peklowa, sól spożywcza, pieprz.

Kiełbaska domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki, przesypuję solą peklową i pozostawiam w chłodny miejscu na 24 godziny.
  • 2. Mielę przez maszynkę mięso oraz obrany czosnek ( sito 8 mm), przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem. Mięso dobrze masujemy rękoma, aby wszystkie składniki się dobrze zmieszały.
  • 3. Nakładamy do słoików zakręcamy i pasteryzujemy słoiki od zagotowania 3 godziny na wolnym ogniu. Smaczna kiełbaska domowa. Zdrowa, każdy powinien się przekonać do domowych wyrobów.

Porady

Uwielbiam taką domową kiełbaskę pasteryzowaną w małych słoikach ( po koncentracie). Mniejszy słoik szybciej się zje. Zawsze mam świeży zapach. Lubię świeżo otwarte.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy