Kawowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny, prosty i szybki deser:D

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 4 foremki po 120ml
    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    100ml mleka
    70ml wrzątku
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka kawy mielonej
    16g cukru waniliowego
    2 – 3 łyżki likieru o smaku kawowym - opcjonalnie

Kawowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalać 70 ml wrzącej wody. W międzyczasie zagotować śmietanę z mlekiem i cukrami. Gdy zawrze wyłączyć gaz i dodać żelatynę oraz zaparzoną kawę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gdy przestygnie dodać alkohol. Chłodną masę śmietanową delikatnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki aby zastygła.

Porady

Kawę do deseru można dodać razem z fusami albo można ją zaparzyć, a do śmietany dodać tylko płyn. W celu łatwiejszego wyciągnięcia deseru, foremki na 2 – 3 sekundy wkładamy do wrzątku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy