Karpatka na krakersach

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karpatka w wersji bez pieczenia ,ekspresowej .
Ciekawe połączenie smaku słonych krakersów i słodkiej masy .

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 sztuk krakersów
    0,5 litra mleka
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    szklanka cukru pudru
    cukier puder + cukier waniliowy do posypania

Karpatka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pół litry mleka odlać pół szklanki ,resztę postawić na małym ogniu ,dodać cukier waniliowy i zagotować.
    Do szklanki z mlekiem dodać obie mąki ,dobrze rozmieszać i wlać na gotującej się mleko .Energicznie mieszać ,żeby nie porobiły się grudki .Odstawić do wystygnięcia .
  • Karpatka na krakersach 2. Blachę ( ja użyłam o wymiarach 29 x 27 ) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia .Poukładać krakersy jeden obok drugiego (20 sztuk ).
  • Karpatka na krakersach 3. Zimny krem utrzeć z koszyka masła i szkolna cukru pudru .Masę wyłożyć delikatnie na krakersy ,przykryć drugą częścią krakersów .
    Schłodzić .Posypać cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym .

Komentarze

Podobne przepisy