Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealna zimowa przekąska oraz ciekawy sposób na drobne upominki dla rodziny pod choinkę!

  • 15 min

Składniki:

  • •pół szklanki wody
    •szklanka cukru (użyłam pół na pół biały i brązowy)
    •łyżeczka przyprawy do piernika
    •400g migdałów

Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz przyprawę.
  • 2. Zagotowujemy i po ok. 2 min, gdy karmel zacznie nabierać bardziej bursztynowego koloru dodajemy migdały.
  • 3. Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż cukier ponownie się skrystalizuje i ściągamy z ognia.
  • 4. Migdały wysypujemy na talerz lub blaszkę i pozostawiamy 5-10min do przestygnięcia

Porady

Zamiast migdałów można użyć dowolnych orzechów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy