30 dag boczku wędzonego
6 cienkich białych surowych kiełbasek
30dag dobrej kiszonej kapusty
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
ok 5 cm kawałek pora
1/4 z małego selera
2 średnie ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
2 liście laurowe
ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
2 średnie ziemniaki
malutki kawałeczek ostrej papryki
sos sojowy, sól i pieprz mielony
zasmażka:
1. Boczek pokroiłam w niedużą kosteczkę. Przysmażyłam na patelni. Kiedy się troszkę wytopił dołożyłam surowe białe kiełbaski i pokrojoną w dosyć duże kawałki cebulę. Smażyłam ok. 10 minut.
2. Pora pokroiłam w półtalarki a pozostałe warzywa w kostkę. Włożyłam do boczku i zalałam 2 litrami wody. Dodałam przyprawy i czosnek.Gotowałam ok. 30 minut.
3.Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do zupy i gotowałam kolejne 20 minut.
4.Dodałam pokrojoną kapustę i po kolejnych 15 minutach gotowania dodałam zasmażkę.
Komentarze