Kapuśniaczek

0 (0 ocen)

Pyszna zupka z kapusty kiszonej.

Składniki:

  • 2-3 litry wody
    1 marchewka
    ok 3-4 garście kapusty kiszonej
    ok 6-7 większych ziemniaków
    1 kostka rosołowa (ja używam Knorra z liściem laurowym)
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie, maggi,

    zasmażka:
    2 łyżki margaryny
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    ok 1/2 szkl wody zimnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Wrzucić kostkę rosołową.
  • 2. Kapustę kiszoną pokroić drobniej, przesmażyć na tłuszczu. Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucić przesmażoną kapustkę do garnka z wodą. Gotować do miękkości.
  • 3. Przyrządzić zasmażkę: tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki, wlać do całości zupy. Zagotować i ponownie doprawić do smaku.

Porady

Kapustę kiszoną w zależności od upodobań nie trzeba przysmażać, można wrzucić prosto z woreczka. Zamiast zasmażki można, ubrać ok 3 chochle zupy, zmiksować blenderem i wlać do reszty zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kiełbasa Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować