Kania w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie to polecam wszystkim tym którzy lubią grzyby w różnych odsłonach.

  • 60 min

Składniki:

  • 3, 4 średniej wielkości kanie
    0,5 kg mąki
    3 jajka
    0,5 litra wody
    2, 3 średnie cebule
    2 pomidory
    1 papryka
    1 koncentrat
    olej
    pieprz, sól
    liść laurowy
    przyprawa uniwersalna, magi

Kania w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obczyść kanie, podziel na średniej wielkości kawałki, rozłóż na stole, blacie wierzchnią stroną do dołu i posyp przyprawa uniwersalna.
  • 2. Zrób ciasto naleśnikowe. Na koniec dopraw je pieprzem, przyprawa uniwersalna, magi.
  • 3. Usmaż kanie. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące a później w cieście. Smaż na małym ogniu aż będą miały złoty kolor.
  • 4. Sos:
    Cebulę pokrój w półkrążki, paprykę w krótsze paski, pomidora w kostkę. Wszystko podduś na patelni. Jak warzywa będą miękkie wrzuć koncentrat. Dodaj 0,5 l wody i dopraw do smaku przyprawami. Gotuj kilka minut na małym ogniu.
  • 5. W misce układaj warstwami kanie i warzywa z sosu na przemian. Na koniec zalej wszystko sosem. Odstaw na 12 godzin.

Porady

Danie może być podawane jako przekąska lub do obiadu, np. z kaszą lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy