Bardzo proste i smaczne placuszki są znakomitym pomysłem na obiad lub zbliżające się święta. Smak był miłym zaskoczeniem. Kalafior w przeważającej części bardzo dobrze smakował z kurczakiem, kabanosami i resztą warzyw.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka kalafiora
200 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 por (biała cześć)
1 cebula
50 g żółtego sera
5 pieczarek
4 wędzone kabanosy
2 łyżki świeżej natki pietruszki
5 jajek
2 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Curry
Słodka czerwona papryka
Suszona natka pietruszki
Kalafiorowe placuszki z kurczakiem i kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Por oraz kabanosy siekamy w plasterki, pieczarki w małą kostkę. Cebulę kroimy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajemy świeżą natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, curry, słodka czerwoną papryką oraz suszona natka pietruszki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Do smażenia używałam oleju.
Komentarze