Kalafiorowe placuszki z kurczakiem i kabanosami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i smaczne placuszki są znakomitym pomysłem na obiad lub zbliżające się święta. Smak był miłym zaskoczeniem. Kalafior w przeważającej części bardzo dobrze smakował z kurczakiem, kabanosami i resztą warzyw.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
    200 g fileta z piersi kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    1 por (biała cześć)
    1 cebula
    50 g żółtego sera
    5 pieczarek
    4 wędzone kabanosy
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
    5 jajek
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól
    Pieprz
    Curry
    Słodka czerwona papryka
    Suszona natka pietruszki

Kalafiorowe placuszki z kurczakiem i kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Por oraz kabanosy siekamy w plasterki, pieczarki w małą kostkę. Cebulę kroimy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajemy świeżą natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, curry, słodka czerwoną papryką oraz suszona natka pietruszki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Do smażenia używałam oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy