kalafior pieczony

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kalafior pieczony w całośći

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 cały kalafior
    - ok. 2 litry wody
    - 2 kostki rosołowe
    - 5 ząbków czosnku
    - oregano
    - 2 łyżki masła
    - mielona ostra papryka
    - sól, pieprz

Kalafior pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotować pod przykryciem 10-12 minut w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych, pokrojonego w duże cząstki czosnku, oregano.
    Kalafior powinien być lekko miękki z zewnątrz.

    Obgotowany kalafior wyjąć z garnka i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Obłożyć ząbkami czosnku, z którymi się gotował.
    Polać rozpuszczonym masłem i obsypać przyprawami.
    Piec przez około pół godziny w temp. 220 stopni, aż kalafior nabierze złotego koloru.
    Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy