Kajmakowe praliny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Próbowaliście kiedyś pralin o smaku kajmaku? Ja niestety nie, więc postanowiłam przygotować je sama. Okazał się smaczne, łatwe w przygotowaniu oraz bardzo pyszne. Kajmakowe praliny to taka mała wariacja na temat popularnych łakoci. Są to jednak praliny lepsze, bo samemu przygotowane.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g biszkoptów
    150 g masy kajmakowej
    100 g herbatników
    100 g czekolady deserowej
    50 g kakao

Kajmakowe praliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki miksuję. Biszkopty miksuję. Zmielone herbatniki i biszkopty łączę ze sobą. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaje do zmielonych biszkoptów i herbatników. Mieszam. Masę chłodzę w lodówce przez 30 minut. Z chłodnej masy tworzę kulki wielkości małych orzeszków. Ponownie chłodzę przez 30 minut. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Część pralin obtaczam w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostałe praliny obtaczam w kakao. Ponownie chłodzę w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy