Jeżynowo-bananowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny owocowy sernik na zimno. Idealny na letnie uroczystości.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
    4 banany
    130 gr jeżyn + 7 do dekoracji
    1 łyżka cukru pudru
    250 gr ciastek (maślane, amaretti)
    100 gr margaryny
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru (można dać więcej cukru)
    3 łyżki żelatyny
    2 łyżki wody

Jeżynowo-bananowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Masę ciasteczkową wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
  • 2. Ser z wiaderka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Jeżyny umyć, osuszyć, zasypać cukrem pudrem i przetrzeć przez sitko, powstały sok dodać do sera i dobrze wymieszać.
  • 3. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na chwilę do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzać na małym ogniu, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do masy serowej i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na spód ciastkowy, wyrównać i udekorować pozostałymi jeżynami. Schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy