Jajeczno - serowe placuszki z kiełkami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i bardzo lekka przekąska.

Składniki:

  • 1/3 szklanki makaronu w kształcie ryżu
    4 jajka
    10 dag sera żółtego
    10 dag sera feta
    6-7 czubatych łyżek twarożku
    1,5 opakowania kiełków rzodkiewki (75g)
    sól
    pieprz

Jajeczno - serowe placuszki z kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, przelewamy zimną wodą, odsączamy i studzimy. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  • 2. Żółty ser i ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach, ser feta rozkruszamy. Do miski wkładamy ugotowany makaron, starte jajka, ser żółty i ser feta, dodajemy rozkłócone jajko i 3 czubate łyżki twarożku, lekko solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy 1 opakowanie kiełków (50g) i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • 3. Z masy formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, spłaszczamy je jak kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (placuszki trochę się "rozpłaszczą").
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut, następnie przełączamy na termoobieg z grillem i pieczemy jeszcze 5 minut. Placuszki studzimy.
  • 5. Na każdy placuszek kładziemy ok. 1/2 łyżeczki twarożku i trochę.kiełków.

Porady

Z tej ilości składników otrzymamy ok. 12 placuszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy