Jaglany budyń czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

wersja dla dbających o dietę, minimalna różnica w porównaniu do zwykłego budyniu, tak więc to też łatwy sposób na przemycenie najzdrowszej kaszy jaglanej dla dzieci, jak dla mnie rewelacja, no i składniki to samo zdrowie! Świetny pomysł na słodki i fit deser czy śniadanie.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej, szklanka mleka, łyżeczka kakao, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka miodu naturalnego.

Jaglany budyń czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kaszę płuczemy raz w zimnej wodze, raz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Wrzucamy do rondelka z mlekiem i na bardzo małym ogniu gotujemy około 15-20 minut.
  • 2. 2. W kubku mieszamy mąkę, kakao i cynamon z około 60 ml zimnej wody.
  • 3. 3. Po upływie czasu wlewamy zawartość z kubka do rondelka, mieszamy do momentu zgęstnienia, pod koniec dodajemy dodajemy miód. Rach-ciach i i gotowe.

Porady

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery, zamiast łyżeczki miodu można dodać dwie - będzie idealnie. Na wierzchu można poukładać pokrojonego banana, lub inne świeże owoce - wedle uznania i własnego gustu.

Komentarze

Podobne przepisy