Jaglanka szarlotkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny pudding na bazie kaszy jaglanej i mleka roślinnego przełożony warstwą pysznych, cynamonowych jabłek. Chrupkości i dodatkowego smaku dodają orzechy włoskie. Idealna propozycja dla osób dbających o linię, alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Podana w pucharkach zachwyci wyglądem i smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje

    kasza jaglana 100 g + woda lub mleko roślinne
    mleko roślinne 40-100 ml
    miód 2 łyżki
    jabłka duże 2
    cynamon
    kardamon
    połowa laski wanilii
    cukier
    orzechy włoskie

Jaglanka szarlotkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Jabłka myjemy, obieramy ze skóry i gniazda nasiennego. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla, dodajemy odrobinę wody, cukier, cynamon, kardamon i prażymy do momentu odparowania soku.
    Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do rondla i zalewamy wodą ( na jedną miarkę kaszy dodajemy dwie miarki wody). Gotujemy do miękkości pod przykryciem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mleka. Ziarenka wanilii wydrążamy i dodajemy do kaszy pod koniec gotowania wraz z laską. Następnie kaszę jaglaną miksujemy blenderem z mlekiem roślinnym ( ilość mleka należy dopasować do pożądanej konsystencji puddingu ). Pudding dosładzamy do smaku miodem lub cukrem.
    Do pucharków wykładamy warstwowo pudding i jabłka, wierzch posypujemy orzechami i oprószamy szczyptą cynamonu.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy