Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

Piękne, smaczne i proste do przygotowania. Doskonałe jako prezent dla swojej drugiej połówki. Polecam!

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie domowej roboty)
    2 jabłka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder do oprószenia

Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fw0k8y 1. 1. Jabłka przekroić w pół.
    2. Ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdka nasienne.
    3. Pokroić w cieniutkie plasterki.
    4. Ciasto francuskie rozwałkować, podzielić na równe paseczki o szerokości 2 cm.
    5. Nakłuć widelcem.
    6. Na każdym paseczku układać plastry jabłka.
    7. Posypać je cukrem wymieszanym z cynamonem.
    8. Część ciasta bez jabłek zagiąć i dobrze docisnąć.
    9. Paseczki zwinąć w roladki.
    10. Powstaną zgrabne różyczki ;).
    11. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    12. Piec w 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Przepis na około 10 różyczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy