Jabłko w cieście

0 (0 ocen)

  • 10 min

Coś słodkiego, coś szybkiego:)

  • 10 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka wody (niegazowanej)
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru zwykłego
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka jabłek
    olej do smażenia

Jabłko w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto ma mieć konsystencję lekko płynnego budyniu. Gdyby było za rzadkie, dosypujemy mąki.
  • 2. Następnie jabłka obieramy, wycinamy środek, kroimy na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w plasterki grubości około 0,5 cm.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy każdy plasterek jabłka w cieście, i nakładamy łyżką na patelnię.
  • 4. Smażymy na mniejszym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu placuszki powinny ocieknąć na papierze śniadaniowym.

Porady

Przy tej ilości cukru wychodzą tylko lekko słodkie. Jak ktoś woli słodsze to należy dać do ciasta więcej cukru lub ewentualnie gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy